Če si zavezanec na svoj mobilni telefon naloži aplikacijo eDavki in mu delodajalec za pretekli mesec ni obračunal in/ali plačal prispevkov za socialno varnost, bo o tem na svoj telefon dobil obvestilo. Nikakršna aktivnost z njegove strani ni potrebna, saj Finančna uprava RS obvešča samoiniciativno.

Dejstvo, da so delavci sproti seznanjeni o morebitnih neplačanih prispevkih, vpliva tudi na vedenje delodajalcev. Doslej so tistim delavcem, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki (teh je trenutno 53.108) obvestila množično pošiljali trikrat, vsakič pa so jih pošiljali manjšemu deležu zaposlenih. Prvič (aprila) so obvestila poslali 1.557 delavcem (3,28% od vseh, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki), maja je obvestila prejelo 945 delavcev (1,93% od vseh), julija pa je takšna obvestila prejelo 426 delavcev (0,8% od vseh). Podatki kažejo, da se delodajalci delavcev, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki, redkeje izogibajo plačevanju prispevkov za socialno varnost.

Finančna uprava RS torej vsak mesec obvešča uporabnike mobilne aplikacije eDavki o morebitnih neobračunanih in/ali neplačanih prispevkih za socialno varnost.

Finančna uprava RS poudarja da se postopanje v primeru neobračunanih in/ali neplačanih prispevkov za socialno varnost ni spremenilo, še vedno postopa v skladu s svojimi pristojnostmi. V primeru nepredložitve obračuna delodajalca takoj pozove k predložitvi obračuna, v primeru neplačila pa začne postopek davčne izvršbe.

Več informacij o mobilni aplikaciji eDavki, ki je dostopna tako na Google Play (Android), kakor tudi na iOS Store (Apple) lahko najdete na strani: mobilne aplikacije eDavki.

Vir: Finančna uprava RS

Najnovejši prispevki

Pošljite nam povpraševanje

Za okvirni izračun cene nam pošljite povpraševanje.
Ponudbo vam bomo poslali po pošti ali na vaš elektronski naslov.

povpraševanje
2019-07-23T11:45:03+00:00